Franco’nun son heykeli de kaldırıldı – HABERLER

sddefault 154

İspanya’yı 1939 ile 1975 yılları arasında diktatörlükle yöneten Francisco Franco’nun son heykeli de kaldırıldı. Kuzeybatı Afrika’da İspanya’ya ait özerk bölge Melilla’da bulunun Franco heykeli, dün vinçle yerinden kaldırılarak kamyona yüklendi. Heykel, Franco’nun ölümünden 3 yıl sonra 1978’de anmak için dikilmişti. Dün itibariyle diktatör Franco’nun son heykeli de kaldırılmış oldu.

Franco’nun heykelinin kaldırılması İspanya’da iç savaş günlerini ve Guernica’yı da hatırlattı. Kısaca Guernica ve yaşanan savaşın yıkımlarını hatırlayacak olursak, 1937 yılına dönmemiz lazım gelir. Bu öykü gerçek bir insanlık trajedisidir. Adı Guernica. Trajediyi sahneleyen aktörler ise dikta rejiminin başkanı General Franco ile Nazi Almanya’ sının hava kuvvetleridir. Takvimler 1937 yılının ilk yazını gösterirken İspanya iç savaşı da tüm hızı ile sürmektedir. General Franco’nun güçleri, iktidarda bulunan Cumhuriyetçileri devirmek için tüm gücü ile saldırmaktadır. Franco, Hitler Almanya’sından açıkça destek görmektedir. Ve Guernica, güneşli bir sabaha uyandığı o gün, Nazilerin henüz üretmiş oldukları bombaların etkilerini görmek amacıyla bir deney gerçekleştireceklerinden habersizdir. Tıpkı Hiroşima ve Nagazaki gibi… Güneşin yüzünü tüm sıcaklığı ile gösterdiği o sabah Guernica göz açıp kapanıncaya dek bir yıkıntıya dönüşmüştür. Binlerce kişi ölmüş ve binlercesi de yaralanmıştır. Fransa’da yayınlanan ‘Humanite’ gazetesi vahşeti, yalın ve çarpıcı bir başlıkla duyurmuştur dünyaya: “Bu sabah artık Guernica yok.”
Guernica’yı asıl ölümsüz kılan barış eylemcisi Picasso olmuştur. Picasso’ nun İspanya iç savaşını anlatan Guernica tablosu bu gün savaş karşıtlığı mevzuu bahis olduğunda hepimizin belleklerinde belirmekte, savaşla gelen ölümü gözler önüne sermektedir.

#dimtvalanya #2.dünyasavaşı #franco

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki içerik:

Franco’nun son heykeli de kaldırıldı – HABERLER