Alanya’ya müsilaj uyarısı – HABERLER

maxresdefault 16

Halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj, son dönemde Marmara Denizi’ni tamamen kaplamasıyla gündeme geldi. Bir doğa olayı olan müsilajın bu yıl neden bu kadar arttığı merak ediliyor. Müsilajın oluşabilmesi için mevsim sıcaklıkları, akıntı, tuz seviyesi, kirlilik vb. birçok farklı etken var. Marmara’yı ele geçirdikten sonra Ege Denizi’ne doğru akmaya başladığı bilinen müsilaj tehlikesinin ardından gözler Akdeniz’e ve Alanya’ya çevrildi. Peki, Alanya için tehlike var mı?

Denizlerin hoyratça kullanılması durumunda müsilajın Alanya’ya da gelebileceği noktasında uyarılarda bulunan Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği Başkanı Şerefnur Kayhan Dim TV ekranlarına konuşmuş, yaklaşan tehlike ve deniz kirliliğine şöyle dikkat çekmişti:

Müsilajın Akdeniz’de görülmesi durumunda zaten sıkıntılı olan sektörün bitme noktasına geleceğini söyleyen Alanya Turizm Tanıtma Vakfı ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu ise Yeni Alanya Gazetesi’ne konuşmuş, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Marmara’da ve Ege’nin bazı bölümlerinde görülen müsilaj tüm denizlerimiz için tehdit oluşturuyor. Ciddi bir artış gösteren müsilaj veya diğer adıyla deniz salyası, Marmara Denizi gibi kapalı denizlerde zaman zaman ortaya çıkan bir salgı. Müsilaj oluşumu, özellikle denizin derinliklerindeki canlı ve cansız varlıkların yaşamlarını tehdit ediyor. Marmara’yı kaplayan müsilajın Ege Denizi’ne doğru akmaya başladığı Erdek ve Ordu’nun Fatsa sahilinde de ortaya çıktığı görüldü. Akıntıyla yayılabilen müsilaj için acilen önlem alınıp, denizlerimizden temizlenmesi gerekiyor. Akdeniz, Marmara Denizi’ne göre daha açık deniz olduğu için dalga hareketleri ve akıntılar burada çok fazla. Müsilajın oluşum nedenlerine bakarsak Akdeniz’de karşılaşmayı çok beklemiyoruz. Aksi taktirde zaten sıkıntılı olan turizm bitme noktasına gelir.”
DUR (Metin üzerine Mehmet Dahaoğlu’nun Dim TV mikrofonuyla görüntüsü)
Yeni Alanya’ya konuşan Alanya Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar da deniz kirliliği noktasında uyarılarda bulunmuştu. Bölgede henüz böylesi bir tehlikenin olmadığına dikkat çeken Rüzgar “Bölgemizde böyle bir sorunumuz yok. Ancak konuyla alakalı Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Çevre Bakanlığı ile birlikte gereken denetimleri gerçekleştiriyor, önlemlerimizi alıyoruz. Atıkların denize dökülmesi noktasında da vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya bir kez daha davet etmiş olalım. Denizlerimizi kirletmeyelim. Alanya cennetten bir köşe. Kent ekonomisinin lokomotifi de turizm. Bu anlamda denizimiz bizim için çok kıymetli. Yanı sıra deniz canlıları için de yaşam alanlarını korumak adına hepimizin yapması gereken şeyler var. Bizler de kurum kuruluşlar olarak elimizden geleni yapıyoruz” demişti.

Bugün bir açıklama da Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız’dan geldi. Yıldız Marmara Denizi’nin ekolojik olarak ağır yaralı olduğunu ifade ederken müsilaj oluşumunu tetikleyen çevresel koşullara karşı uyarılarda bulundu. Yıldız korkutan açıklamasında “Marmara’da müsilaj oluşumunu tetikleyen çevresel koşullar oluşursa bunun tüm denizlerde görülebileceği söyleniyor” dedi.

#dimtvalanya #denizkirliliği #müsilaj

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki içerik:

Alanya’ya müsilaj uyarısı – HABERLER